Slučaj poriluk trese Europu



Piše i snimio Galeus
Izvor:hrsvijet.net


Branko Štrlić u svom je vrtu u Makarskoj uzgojio poriluk nesvakidašnje veličine. Vadeći, u petak, 30. travnja, poriluk iz zemlje Branko se nemalo iznenadio vidjevši koliko je veliku lukovicu uspio uzgojiti. Najveći od nekoliko zaista divovskih primjeraka težio je 3, dok su ostali bili između 2 i 2,5 kilograma.

Tako veliki poriluk ne viđa se često, a sretni i zadovoljni Branko poručuje: Tko od motike i duplaša straha nema, ne mora se niti gladi bojati! Literatura navodi podatak da ta vrlo zdrava i ukusna lukovica najčešće naraste do pola metra duljine, a ako je suditi prema dimenzijama Brankovih orijaša, čija veličina dobro premašuje jedan metar, slobodno se može kazati kako je riječ o pravim divovima. Treba naglasiti da su svi primjerci potpuno zdravi i izrazito lijepe boje.

EU Parlament izražava zabrinutost

Ta je kratka vijest - zanimljivost svojedobno prošla skoro nezapaženo. Ovih se dana, međutim, u briselskim krugovima, digla cijela bura oko Brankova poriluka. Čim je vijest i fotografija velike lukovice procurila u europske medije uslijedila su oštra upozorenja iz sjedišta EU kako je riječ o hrvatskom nepoštivanju odredbi pristupnog ugovora u poglavlju o poljoprivredi. Europa ne poznaje tako veliki poriluk, a to što se Hrvati njime hvale dodatni je udarac posrnuloj EU poljoprivredi koja se još nije oporavila od superbakterije e-coli. – Misle li Hrvati da su bolji od nas ili je tu na djelu izraziti i vrlo opasni ekstremni nacionalizam? - pita se Hannes Swoboda. – Sve ovo dokazuje kako će Hrvati biti trouble makeri u EU, a prvi dokaz tome su i ovi plodovi hrvatskog podzemlja – upozoravaju britanski parlamentarci.

Reakcija nizozemske veleposlanice

Odmah se javila i nizozemska veleposlanica Stella Ronner Grubačić zatraživši hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem. Tom prigodom je dala i izjavu za medije. - Ovo je samo još jedna potvrda kako smo bili u pravu tražeći pojačan monitoring nad Hrvatskom prije njenog priključenja EU. Iz svega je vidljivo da je tu riječ o mrkvofobiji, kao i nedostatku tolerancije prema osobama istospolne orijentacije. Fotografija heteroseksualca koji na neprimjeren način drži dva velika poriluka u rukama izazvala je opravdan nemir i strah unutar udruga BABE, KONTRA i ISKORAK (koje takvo što još nisu vidjeli a kamoli držali u rukama), a koje su naši partneri u razvoju demokracije. Svoje prosvjede najavljuju HHO i Amnesty International, te Documenta, GONG i ostale slobodoumne i napredne udruge civilnog društva, i Nizozemska će ih u tome podržati. Ovako velik i čvrst poriluk prijeti penetracijom u temelje europske pravne, kulturne i poljoprivredne stečevine s mogućim nesagledivim posljedicama – kazala je Ronnerica.

Čovječe pod zvijezdama

O slučaju se potom očitovao i predsjednik Josipović - Poriluk nije ničiji monopol i toga bismo trebali svi biti svjesni. Uzgoj ovako velikog poriluka mogao bi se smatrati provokacijom usmjerenom prema našim prijateljima u EU koji nisu u stanju proizvesti ovako velik i čvrst primjerak. Uvjeren sam da će nadležne institucije, tu prvenstveno mislim na pravosudni sustav, učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti, te da će počinitelj biti priveden pravdi. U skladu sa svojim ustavnim ovlastima, te sukladno politici razvoja regionalne suradnje o svemu sam izvijestio predsjednika Srbije Borisa Tadića, inače mog dobrog prijatelja, izrazivši uvjerenje kako veličina i težina poriluka nisu i ne mogu biti prepreka daljnjem produbljivanju našeg prijateljstva. Očekujem brzu reakciju Vlade RH, a počinitelju ovog nedjela želim poručiti: Čovječe pazi da ne hodaš malen ispod zvijezda, posebno ako si u poljoprivredi.

Prenosimo još neke izjave naših političara

Predsjednica vlade RH Jadranka Kosor - Što se vlade kojoj sam na čelu, a i mene osobno, tiče, naš stav je jasan, a iako smo ga toliko puta iznijeli u javnost ponoviti ću to još jednom. Poriluk nikada ne koristimo za pripremu krumpir salate, jer našim je zakonima to izričito zabranjeno. Ako se ne varam polja poriluka su idealan teren za mito i korupciju, a nadam se kako će naše pravosuđe poduzeti sve potrebne mjere za utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su sudjelovali u uzgoju tako velikog poriluka. Još bih poručila, svima onima koji na taj način žele usporiti ili zaustaviti naš put u EU da im to neće uspjeti. Ja ću potpisati ugovor o pristupanju RH u EU, s porilukom ili bez njega.

Vladimir Šeks - Riječ je o bandi poljoprivrednika koji ovakvim svojim istupima sustavno podrivaju ustavni poredak RH. Radi se o morbidnoj manipulaciji porilukom, jednom organiziranom akcijom odvratnih lešinara. Radi se o bandi koja perfidno koristi medijski prostor kao najznačajnije utočište demokracije. Ali neće još dugo, ne dok ja sjedim u Saboru.

P.S. Umalo smo zaboravili predstavnika oporbe. Slavko Linić – Iza svega ovoga stoji ona špijunčina Karamarko. Sada valjda svi vide kako je ovdje riječ o montiranom slučaju koji za cilj ima diskreditaciju moje osobe, ali i oporbe u cjelini. Na riječkoj tržnici takav se poriluk ne bi nikada mogao pojaviti, a da svi u lancu njegove proizvodnje ne budu uhićeni i privedeni na obavijesni razgovor. Neću prestati boriti se protiv HDZ-ovske mafije. Neću, neću i neću – uzbuđeno je izjavio Linić, a na upit zašto misli da je to usmjereno protiv njega osobno odgovorio je neka pitamo špijunčinu Karamarka, rovokopača koji je vjerojatno taj poriluk pronašao istražujući Bleiburg, Jadovno i Šaranovu jamu.